Missionaire zaken 
Missionair Steunpunt  issue #002

het evangelie is alleen goed nieuws, 
als het op tijd bij iemand aankomt  

---

In gesprek blijven met kerkverlaters

Er zijn nogal wat mensen tussen de 30 en 60 die in hun jeugd de kerk hebben verlaten en niet of nauwelijks meer geloven. Het zijn onze collega’s, buren, familieleden of vrienden.
Met hen over geloof praten vermijden we vaak omdat we de relatie goed willen houden.

In drie 'portretten' lees je telkens een Godsbeeld van een kerkverlater. En je krijgt tips. Voor je basishouding, de manier van vragen stellen en wat je juist níet moet doen!

De God die niets om je geeft

Zo had Bert veel verlieservaringen. Het stond haaks op het verhaal van een God die zorgt, liefheeft, en geneest. Hij kon wel zonder zo’n God en verliet de kerk. Met mensen als Bert in gesprek? Meer lezen.

Afscheid van een strenge God

Over Karel en z'n christelijke opvoeding vol verboden en verplichtingen. Hij kreeg het beeld van een God die streng is. Kun je contact houden? meer lezen.

Afscheid van een veeleisende God

De veeleisende God

Machteld had een veeleisende moeder. Als ze als kind de tafel had gedekt, legde haar moeder nog even alle bestek goed recht. En na elke toets was de reactie: ‘Had je misschien nog beter kunnen doen?’

Tips om met de Machtelds van deze wereld in gesprek te zijn: meer lezen.

---

Umoja - kerk met betekenis in de buurt

Kerken die iets willen betekenen voor mensen die kampen met armoede of onrecht kunnen via het UMOJA programma concreet aan de slag. Umoja betekent saamhorigheid

In Nederland organiseren Tear en Present een nieuw programma waar kerken in hun eigen buurt leren aan de slag te gaan. Het initiatief werd 14-02-2017 gepresenteerd.
De NGK is één van de participanten 
(co-creators) van het programma. 

Advies: kijk of jouw kerk er mee wil werken! 

Umoja wil kerk helpen van betekenis te zijn voor de buurt

Umoja = integraal kerkzijn

Umoja gaat over woord en daad. Over kerk-zijn in de samenleving en in de buurt. Over herstel van relaties. 

Misschien wat voor jouw gemeente? Lees hier meer. 
En lees hieronder meer over UMOJA voor kringen.

---

Voor kringen

Als kring in de kerk kun je aan UMOJA snuffelen via een 4-bijeenkomsten programma met bijbelstudies en opdrachten. Dat materiaal helpt je als kring ook om te zoeken wát precies jóuw kring uniek maakt. Want elke kring heeft vier dimensies en de grootste ervan bepaalt het karakter van je kring het meest. Samen zorgen vier dimensies voor een gezonde kring! 

Vier dimensies voor elke kring

Vier dimensies voor elke kring

Kringen in kerken zijn vaak veel te één-dimensioneel.
Ze zijn teveel gericht op Bijbelstudie zónder het verder samen in praktijk te willen brengen. Of ze proberen mee te leven met elkaar, zónder elkaar te helpen ook missionair te leven. Hoe kan je als kring 4D functioneren? 
Meer lezen.

Intro Umoja (film) + Umoja Light voor kringen

Umoja Light voor kringen

Wil je snel weten wat Umoja is? Wil je eraan snuffelen als kring of bijbelstudiegroep? Bestel dan Umoja Light: Leuk en praktisch programma + Bijbelstudie voor 4 thema-avonden.

Meer lezen.

---

Lees- en kijkvoer

Leuke, interessante of waardevolle brein-calorieën

BlogJe hele leven zendeling - over integral mission - blogartikel

SpelOpenhartig in gesprek - Doosje met 100 vragen - geloof wordt niet gevraagd. Leuk voor aan tafel, een avond met een groep of met jongeren en tieners!

FilmMeneer Wind - een commercial over windenergie die je ook prima kunt gebruiken om bijvoorbeeld met elkaar in gesprek te gaan over de onzichtbare Heilige Geest of over de onzichtbare kracht van geloof die zaken in beweging brengt. 

BoekSharing Good News - Nieuw boek van Gert Noort, Stefan Paas e.a. voor mensen die willen reflecteren op de (Europese) missionaire praktijk

Kerk-zijn met Richting, Ruimte en Rust

Richting, Ruimte en Rust

Als 'gewoon kerklid' kun je veel hebben aan wat kerkplanters hebben geleerd. Bijvoorbeeld dat mensen bekeren geen heidens karwei is, omdat God zelf het regelt. Lees het blog