Omdat veel mensen wel bij Christus willen horen maar zich niet thuis voelen in een kerk, zoekt de beweging Kerk op Straat (KopS) in samenwerking met Stichting Pand 33 al jaren naar manieren om in Sliedrecht iets van “kerk zijn” te beleven. En dat juist buiten de traditionele kerkelijke vormgeving om. De initiatiefnemers willen graag dat geloof en kerk een plek krijgt in het leven van mensen. Als dat thuis moet, prima. Als het op een andere manier moet… dan proberen ze dat!
Pand 33 zoekt steeds weer naar wegen om iets van "kerk zijn" te beleven buiten de traditionele kerkelijke vormgeving om. Dat doet het echtpaar Vrooland omdat ze mensen die zonder kerk leven willen laten kennismaken met God en Gods gezin. Enkele vormen die blijken te werken:
Na jarenlang steeds weer trouw kroegen te bezoeken en met mensen in gesprek te zijn en te gaan als 'de dominee van de Sliedrechtse kroegen' organiseerde de familie Vrooland op 6 september 2009 op elke eerste zondag van de maand een Korevaardienst gehouden.
Deze diensten werden bezocht door mensen die nooit of bijna nooit naar een kerk gaan.
De diensten zijn in deze agenda terug te vinden.
Jongeren vanaf 12 jaar zijn welkom in Pand 33. Mensen kunnen gewoon binnenstappen en even hun naam noemen aan de bar. Wie ervoor kiest om vaker te komen kan een VIP-recht krijgen door zich te laten inschrijven.
Een VIP is Vriend In Pand 33. De VIP's zijn jongeren die ervoor gaan om een leuke sfeer in het Pand te krijgen.In het pand kun je doorpraten over allerlei belangrijke dingen. Wie dat wil, mag daaraan meedoen en wie liever alleen wat wil rondhangen of wil gamen, mag lekker z'n gang gaan. Er kan veel: een zithoek met tv om te chillen, tafels om te pokeren, te schaken, te kletsen of te bikken een bar, pool- en een voetbaltafel, de dart- en de computerhoek. Er is ook ruimte voor gamen, TV-kijken. Je zult in Pand 33 niet dronken worden en ook niet high! Want alcohol en drugs komen niet binnen!
Voor gezinnen die niet met vakantie kunnen, organiseert Pand 33 een dagje uit.
Een voorbeeld van zo'n actie is de Vriendenvloot. De Rotary van Sliedrecht doneert een bedrag en eigenaars met plezierjachten nemen deze gezinnen een dagje mee.
Gerard Vrooland en de KopSraad met diaken Hogendoorn zijn ook actief in pastoraat en diaconaal richting de stad en het buitenland.
Zo verzamelt Pand 33 goederen voor mensen die in nood zijn geraakt. Ze verzamelen m.n. kleding en geld om kinderen en weduwen in India aan levensonderhoud te helpen. Op de jaarlijkse Late Summer Fair verkopen mensen van Pand 33 van alles voor dat doel.
Gerard Vrooland schrijft op 25-3-2017
"Vanuit mijn werkkamer in de flat kijk ik weer over daken en bomen van Sliedrecht en denk terug aan wat er allemaal gebeurd is; heel onwerkelijk.
Bijna elf weken overkwam ons van alles en konden we niet terug. Achteraf kun je zeggen dat het al op 3 december begon. Toen voelde ik me al niet lekker. We dachten dat het griep was. Ik kreeg een paar kuurtjes van de dokter. We meenden dat een vakantie ons goed zou doen.
Het verliep allemaal heel anders. We leerden om alles in Gods hand te leggen en rustig af te wachten wat de artsen allemaal bedachten. <...>
Intussen hoorde ik van het thuisfront allerlei mooie reacties van mensen die voor je baden en die met je meeleefden. Dat was geweldig! Jullie weten niet hoe ik daarvan heb genoten. Vaak schoten de tranen in mijn ogen als ik weer iets van meeleven of gebed hoorde. Niemand in het ziekenhuis kreeg zoveel kaarten als ik.
Voor Carolien was het op een andere manier moeilijk. Ze zag dat ik met de dood worstelde. Ze wist dat ik bereid was om naar God te gaan, maar voor de mensen die achterblijven is de dood van een geliefde een onvoorstelbare ramp. Verder moest zij steeds van alles regelen. Ze is de beste verpleegster die ik me kon wensen. Ze heeft een zware tijd gehad.
En nu zijn we weer thuis en hebben de mogelijkheid om de vele kaarten en reacties nog eens door te nemen. Voor ons was het ook hartverwarmend dat we merkten dat er voor ons werd gebeden in allerlei kerken in Sliedrecht en in het land. Kerk op Straat hoort bij de grote groep christenen uit alle kerken en als een lid lijdt, dan lijden de andere leden mee: eenheid! Mooi!
We zijn bovendien heel blij dat de activiteiten van Pand 33 gewoon doorgingen en dat de KopSdiensten doorgingen. KopS is Goddank sterker geworden!
In De kroeg als Gods akker vertelt de schrijver tot de ontdekking kwam dat er veel meer zoekers en gelovigen zijn dan hij verwachtte.
Als dominee in een gewone kerk ervoer hij laksheid binnen de kerken en tot zijn verrassing geloof buiten de kerken.
Zo werd het werk in kroegen en straten zijn arbeidsveld.
Dit boek laat zien hoe Gods Geest verbindingen mogelijk maakt waardoor mensen in contact kunnen komen met hun Redder.
Het vertelt hoe er kerkdiensten in een kroeg kwamen en hoe vanuit die contacten een gemeente is ontstaan: KopS, dat is Kerk op Straat.
Voor €15,95 is dit boek te bestellen bij uitgeverij Maarkamp. Pand 33 - Sliedrecht
Tijdens de ontwikkeling van Kerk op Straat (KopS) is bij Gerard Vrooland een visie ontstaan over het functioneren van een gemeente. Die visie is terecht gekomen in het werkboek Wat is jouw plaats in de kerk?
Mensen in een gemeente zijn verschillend en hebben verschillende gaven. Zo wil God hen inzetten voor de groei van zijn Rijk.
Om te ontdekken hoe God die mensen wil gebruiken, is de aansluiting bij het karakter van iemand essentieel. Het karakter van iemand bepaalt op welke plaats en hoe iemand zijn gaven gaat inzetten. Over de ontdekking van de verhouding karakter en gavengebruik gaat dit werkboek.
Het is voor €10 te bestellen bij Pand 33
Meer info vind je hier: de website Pand 33
Een reeks korte artikelen n.a.v. de cursus ‘wat is jouw plaats in de kerk‘ verscheen op deze site.
- Soorten arbeiders: de Contactleggers
- Soorten arbeiders: de Binnenbrengers
- Soorten arbeiders: de Verzorgers en Vasthouders
- Soorten arbeiders: de Uitzenders
Hier vind je meer informatie over missionaire projecten en kerken in de NGK